Suemecrime.nl

13 juni 2015

"Holleeder was bang geliquideerd te worden"

Op zaterdag 27 oktober 2012 krijgt Willem Holleeder een klap van Dick Vrij op het terras van Brasserie De Joffers in Amsterdam-Zuid. Holleeder heeft een gebroken kaak & 2 kapotte kiezen. Volgens journalist Jan Meeus was de boodschap aan Holleeder: "Willem, jij bent niet meer de baas. Je bent 6 jaar weggeweest. Er zijn dingen veranderd in de onderwereld. Wij, zijn sterker dan jij. Wij slaan jou, open en bloot, op een mooie zaterdagmiddag, gewoon, keihard voor je kop. Wie ben jij nog?".

Meeus is momenteel bezig zijn boek Verraad te promoten. Daaruit zou moeten blijken dat Holleeder in deze tijd bang was om geliquideerd te worden. De opdrachtgevers zouden Danny Kuiters & Dick Vrij moeten zijn. Het incident op het terras zou een gezamenlijke waarschuwing zijn geweest. Dat zou blijken uit een afgeluisterd telefoongesprek waarin Kuiters zegt: "Wij waren de enigen die dit konden doen. Een ander durft het niet eens want dan ligt hij volgende week in het beton". Peter R. de Vries zegt: "Ik sprak Holleeder met enige regelmaat. En ik kon wel merken dat hij er rekening mee hield dat mensen op hem jaagden. Het was iemand die heel voorzichtig was, omdat ie bang was te worden afgeknald".

Dick Vrij destijds over het incidentje op het terras: "Het was een beetje oud zeer. Hij heeft met mijn naam lopen schermen bij zijn afpersingspraktijken. Toen ik hem daar zag zitten, moest ik zo reageren". Holleeder zei destijds: "Het was een rake klap. Die heeft me drie ruggen gekost. Dat was het bedrag dat ik op zak had. In het kader van de zeventien miljoen ontnemingsvordering is dat in beslag genomen". Tevens zei hij het probleem gelijk op de bewuste dag te hebben uitgepraat: "en er dus geen reden is voor mijn collega-journalisten om er spannende verhalen van te maken die niet kloppen en nergens op slaan".

Op 11 september 2014 werd bekend dat Dick Vrij aan de rechtbank had gevraagd in voorlopige hechtenis te worden gezet. Hij wilde dat omdat CIE-rechercheurs hem hadden gewaarschuwd dat hij op de nominatie stond te worden doodgeschoten. De rechtbank stemde het verzoek overigens toe. Opvallend, daarna, is de liquidatie van Hans Nijman, zakenpartner van Dick Vrij, op 5 november 2014. Nijman wordt doodgeschoten terwijl hij, na sportles te hebben gegeven in de sportschool, in zijn auto stapt op een parkeerplaats in Beverwijk. Zijn advocaat zei destijds: "Ik heb echt geen idee, wat, iemand heeft willen bereiken, met dit, behalve, dan een signaal aan een ander afgeven, kennelijk".

Wij vragen ons af wie voor wie, of wie ├╝berhaupt, bang was. Nijman werd er waarschijnlijk het slachtoffer van. Enig bewijs dat Kuiters & Vrij van plan waren Holleeder te (laten) liquideren is er (volgens ons) niet. Dat Holleeder in de toekomst ook (officieel) verdacht wordt de opdrachtgever voor de liquidatie van Nijman te zijn, zal ons niet verbazen, zoals we al eerder schreven.

De boekpresentatie van Verraad is op 16 juni om 15 uur bij Scheltema. Peter R. de Vries neemt het eerste exemplaar in ontvangst. Jan Meeus liet overigens, tijdens een interview bij Eva Jinek, weten Holleeder nooit gesproken te hebben.

Donderdag 18 juni staat Holleeder in een zogeheten pro forma-zitting in Amsterdam opnieuw voor de rechter voor betrokkenheid bij de moorden op Kees Houtman & Thomas van der Bijl.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten