Suemecrime.nl

18 juni 2015

Aanklacht tegen Holleeder uitgebreid - Geen aanklacht voor liquidatie Sam Klepper

De aanklacht tegen Willem Holleeder zal worden uitgebreid met het uitlokken van de moorden op Willem Endstra, Cor van Hout en John Mieremet. Ook het uitlokken van een poging liquidatie op John Mieremet zal aan de tenlastelegging worden toegevoegd. Dat heeft het OM vandaag op een pro forma zitting aangekondigd.

In maart zijn verklaringen over deze vier zaken tegen Holleeder openbaar geworden. Deze belastende getuigenissen van vier personen sluiten volgens het OM aan op bestaand bewijsmateriaal tegen Holleeder. Op basis van wat er nu ligt worden de vier zaken toegevoegd aan de strafzaak tegen Willem Holleeder.

In de visie van het OM zijn er sterke bewijzen dat Willem Holleeder betrokken is bij de moorden op Cor van Hout & Robert ter Haak in 2003 in Amstelveen, Willem Endstra in 2004 in Amsterdam en John Mieremet in 2005 in Thailand. Daarnaast wordt hem verweten betrokken te zijn geweest bij de poging John Mieremet te laten liquideren in 2002 in Amsterdam.

Naast deze vier zaken wordt Holleeder ook verweten deel te hebben genomen aan een criminele organisatie en van medeplegen van moord op Cees Houtman in 2005 en Thomas van der Bijl in 2006. Voor deze feiten heeft de rechtbank vandaag de voorlopige hechtenis verlengd met drie maanden.

Of de aanklacht tegen Holleeder nog verder wordt uitgebreid of niet, is op dit moment nog niet besloten. Dat ligt overigens niet in de lijn van verwachtingen volgens justitie. Blijkbaar heeft justitie geen bewijs tegen Holleeder ivm de liquidatie van Sam Klepper. De verklaring van Sandra den Hartog (ex Klepper) is blijkbaar niet overtuigend of er is (tot nu toe) geen aanvullend bewijs.

De eerstvolgende pro forma-zitting staat gepland op 11 september 2015. Een datum voor een inhoudelijke planning van de strafzaak tegen Holleeder is nog niet bekend.

Daarnaast mag Holleeder weer bellen. De beperkingen die justitie hem oplegde in de EBI in Vught blijken sinds vorige week te zijn opgeheven. Volgens het openbaar ministerie is er geen onderzoeksbelang meer om Holleeder langer te isoleren.

1 opmerking:

  1. Lijstje bijna kompleet, nu nog Klepper, Barsoum, Eijk, van Dam jr, Hingst. Petersen en nijman...

    BeantwoordenVerwijderen