Suemecrime.nl

16 juni 2015

Internationale actiedag drugsonderzoek

In het kader van een internationaal onderzoek naar het witwassen van opbrengsten van verkoop van synthetische harddrugs zijn vandaag op 19 locaties in het land doorzoekingen verricht. Daarnaast hebben er, in het kader van dit onderzoek, nog 10 doorzoekingen plaatsgevonden in het buitenland. De doorzoekingen zijn hoofdzakelijk gericht op het traceren en in beslag nemen van vermogen, bankrekeningen, roerende en onroerende goederen. Gelijktijdig werd op 10 andere locaties administratie in beslag genomen.

Het onderzoek startte in november 2013 nadat een vrachtwagen met chemicaliën vanuit België naar een groot XTC laboratorium in Borculo werd gevolgd. In juli 2014 werden tijdens een eerdere actiedag vijf verdachten aangehouden en werden er doorzoekingen verricht op 17 locaties. De hoofdverdachte in dit onderzoek, een 41-jarige inwoner van Zwaag is sinds begin juni 2014 gedetineerd, in afwachting van de behandeling van zijn strafzaak. Tegen hem loopt een ontnemingmaatregel van €10.500.000,-. Daarnaast heeft de Belastingdienst een vordering op deze verdachte open staan van €3.000.000,-.In februari werd deze man door het Hof in Leeuwarden veroordeeld tot drie jaar lijfsdwang.

Op meerdere locaties werden chemicaliën en apparatuur om synthetische harddrugs te produceren aangetroffen. Ook werden een in werking zijnde hennepkwekerij en vier vuurwapens (waarvan één automatische) gevonden. Daarnaast werden er een speedboot, contant geld, bankrekeningen en administratie in beslag genomen. De doorzoekingen vonden plaats in zes landen; Nederland, België, Duitsland, Zwitserland, Hongarije en Tsjechië.

De verdachten die werden aangehouden zijn een 49-jarige inwoner van Ermelo, een 43-jarige inwoner van Hilversum, een 77-jarige inwoonster van Amsterdam en een 49-jarige man zonder vaste woon- of verblijfplaats. Meer aanhoudingen worden niet uitgesloten.

Europol heeft ondersteuning verleend in deze operatie.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten