Suemecrime.nl

13 mei 2015

Update: Dodelijk schietpartij in Amsterdam-West - Slachtoffer Youssef el Khataoui

Bij een schietpartij in Amsterdam-West is vannacht een man doodgeschoten. Het slachtoffer ligt naast een auto op de hoek van de De Clerqstraat en de Bilderdijkstraat. Verschillende ooggetuigen laten weten 7 tot 15 schoten te hebben gehoord. Een andere getuige laat AT5 weten: "Een man met een helm op kwam aanlopen met een automatisch wapen en schoot op de bestuurder van de auto".

Over de identiteit van het slachtoffer is nog weinig bekend. Een jonge man op slippers.

Er zijn nog geen aanhoudingen verricht. (foto & video: Michel van Bergen)

UPDATE: De Revu schrijft het volgende: "In de Amsterdamse onderwereldoorlog is in de nacht van dinsdag op woensdag weer een onschuldig slachtoffer gevallen. Een automobilist die op groen licht wachtte, werd door stom toeval doodgeschoten in de De Clerqstraat. Volgens de bezoekers van de shishalounge liepen kort voor de moord twee mannen het café binnen. Ze waren beide onherkenbaar door hun geblindeerde motorhelmen, maar worden wel beschreven als twee negroïde mannen. De een had aan kalasjnikov in de aanslag, de ander een pistool. Ze liepen doelgericht naar een specifiek tafeltje. Daar begonnen de gewapende mannen schreeuwend, met hun wapens in de aanslag, te vragen naar een jongen die even eerder vertrokken was. Deze jongen was al eerder het doelwit van een liquidatiepoging. De bezoekers die nog wel aan het tafeltje zaten, bleven stil. Toen klonken er schoten. Niet de hitmen hadden had vuur geopend, maar een andere bezoeker van het waterpijpcafé. Van achter uit de zaak begon hij te schieten op het gewapende tweetal. Hij vreesde voor het leven van de jongens aan het tafeltje en wilde de huurmoordenaars wegjagen. Met succes. De twee gemaskerde schutters deinsden terug naar de uitgang van het café, maar begonnen tegelijkertijd te schieten. Ze leken in paniek en schoten niet gericht op wie of wat dan ook. Terwijl ze de shishalounge ontvluchtten vlogen de kogels alle kanten op. Een kogel knalde door het raam van een passerende tram, een andere raakte een gebouw. Op ditzelfde moment stond geheel toevallig een auto bij de verkeerslichten, vlakbij het café, te wachten. De bestuurder van de Volkswagen hoorde de commotie en reageerde niet door weg te duiken in zijn auto, maar hij besloot uit te stappen. In de chaos werd hij geraakt door de vluchtende daders. Het slachtoffer zakte dodelijk getroffen naast zijn auto ineen. Het bleek een ‘jonge jongen’.

UPDATE 2: Slachtoffer is een 25-jarige Marokkaan uit Zaandam, een bekende van de politie. De bijrijder zou gevlucht zijn. Het lijkt erop, als een deel van de Revu-getuigen kloppen, dat de dader(s) het slachtoffer op hun weg naar buiten tegen kwamen en dat toen het vuur op hem is geopend. De politie noemt het scenario van de Revu "niet aannemelijk".

UPDATE 3: Het slachtoffer is de 25-jarige Youssef el Khataoui.

UPDATE 4: De bijrijder heeft zich ondertussen bij de politie gemeld. Waterpijpcafé Tapas & Lounge Village aan De Clercqstraat is komende tijd gesloten op last van burgemeester Eberhard van der Laan.


Update 5: Hieronder de versie van de politie:

Het onderzoeksteam houdt rekening met meerdere scenario’s en is nog steeds op zoek naar de twee verdachten. In het kader van het onderzoek zoekt de politie ook nog een aantal specifieke getuigen.

Er komt kort na 00.15 uur een scooter aanrijden bij de Tapas/Shishalounge Village op de De Clerqstraat, waarna twee mannen gewapend naar binnen gaan. Binnen speelt zich dan iets af wat nog onderwerp van onderzoek is. Om hier duidelijkheid over te krijgen, verzoekt de politie de aanwezigen in de horecaonderneming zich te melden. Zij zijn vrij snel na het incident weggegaan, maar kunnen belangrijke informatie voor het onderzoeksteam hebben. Daarna gaan de twee daders naar buiten, waar het latere slachtoffer op dat moment uit een auto op stapt. Er wordt in zijn richting geschoten, hij overlijdt ter plaatse aan zijn verwondingen. Op het lichaam van het slachtoffer heeft inmiddels sectie plaatsgevonden. Daarna is het stoffelijk overschot door de Officier van Justitie aan de familie vrijgegeven.

Op inbeslaggenomen camerabeelden is te zien dat vlak voor het schietincident een lichtgetinte man vanuit de directe omgeving van de shishalounge hard wegrent in de richting van de Bilderdijkstraat. De man staat voor de deur van de horecaonderneming waar op dat moment de vluchtscooter staat. Het gaat om een vermoedelijk Marokkaanse man met een tenger postuur, kort zwart haar, tussen de 22 en 25 jaar oud, 1.75-1.80m lang en gekleed in een grijze sportbroek met lange pijpen en een qua kleur matchende trui. De politie verzoekt hem dringend zich te melden.

Inzittenden tram
Bij het schietincident werden een geparkeerde auto, een supermarkt, twee bankgebouwen en een voorbijrijdende tram door kogels geraakt. Hierbij is niemand gewond geraakt. De inzittenden van die tram zijn op de grond gaan liggen. De politie komt graag in contact met inzittenden van de bewuste tram (lijn 3) die nog niet met de politie hebben gesproken.

Getuigen hebben na het fatale schietincident twee donkergetinte verdachten zien wegrijden in de richting van de Elisabeth Wolffstraat op een donkerkleurige (motor)scooter, vermoedelijk een zwarte Beverly 500. Die bewuste scooter is niet teruggevonden. De recherche komt graag met mensen in contact die de scooter - na het incident - in de omgeving van de De Clercqstraat, Elisabeth Wolffstraat, Bellamyplein, Bellamystraat, Kostverlorenkade hebben zien rijden. In het bijzonder zoekt het onderzoeksteam twee fietsers die vanuit de Da Costakade, langs de shishalounge, richting de Wiegbrug fietsten en vrijwel zeker zijn ingehaald door de vluchtende verdachten. Ook is het onderzoeksteam dringend op zoek naar mensen die mogelijk camerabeelden hebben langs de vluchtroute dan wel toevallig de vluchtende scooter hebben gefilmd.

Hieronder beelden van de schietpartij:

7 opmerkingen:

 1. bij mij om de hoek. DIT verhaal in Revu lijkt aannemelijk. Fijn die shisha tenten.
  http://revu.nl/nieuws/weer-een-onschuldig-slachtoffer-getuigen-beschrijven-schokkende-moord-in-amsterdam/

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Incho of niet? Of weet iemand wie het is?

  BeantwoordenVerwijderen
 3. lekker zooitje in Amsterdam

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Als dat klopt is het fuckedup voor die gast. Ze moeten eens leren schiete RIP

  BeantwoordenVerwijderen
 5. http://www.moordatlas.nl/amsterdam/event/2152

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Denk dat er komende tijd nog het een en ander staat gaat gebeuren.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. issi nou target geweest of niet? iemand?

  BeantwoordenVerwijderen