Suemecrime.nl

Runnerz.nl - Wedden op paarden!

18 januari 2015

Update: Nederland & Brazilië veroordelen doodstraf Indonesië

De Nederlander Ang Kiem Soei (insert) is zondag in Indonesië geëxecuteerd. Hij kreeg in 2003 de doodstraf voor zijn vermeende betrokkenheid bij de productie van xtc. Ang werd samen met nog vijf anderen die voor drugsdelicten zijn veroordeeld door een vuurpeloton gedood.

Koning Willem-Alexander zou het onderwerp maandag hebben besproken met de minister van Buitenlandse Zaken van Indonesië, Retno Marsudi, die tot haar benoeming ambassadeur was in Den Haag. Marsudi was op Paleis Noordeinde voor een afscheidsreceptie die ze kreeg aangeboden van Willem-Alexander en koningin Máxima. Minister Bert Koenders zei gistermiddag dat hij ‘niet uitsluit’ dat de executie, als die doorgaat, gevolgen heeft voor de betrekkingen met Indonesië. Hij wilde niet zeggen welke gevolgen dat zouden zijn". We wachten het af.

Reacties uit Nederland:
Sjoerd Sjoerdsma (D66): "Geschokt en teleurgesteld. Dat is een wrede en onmenselijke straf. Voor D66 is duidelijk dat dit consequenties moet hebben voor de Nederlandse relatie met Indonesië''.

Raymond Knoops (CDA): "Naar onze informatie is er door de Nederlandse regering alles aan gedaan om de executie te voorkomen. Wij keuren de doodstraf af.''

Harry van Bommel (SP): "Het was al een tijd geleden dat de doodstraf was uitgevoerd in Indonesië en je hoopt dan dat dat zo blijft. Nu voor dit slechtst denkbare scenario is gekozen, moeten de handelsbetrekkingen met Indonesië worden bekeken".

In Brazilië is ook woedend gereageerd op de executies in Indonesië, De Braziliaan Marco Archer (foto) werd net als de Nederlander zondag om 0u30 lokale tijd in Indonesië geëxecuteerd. De Braziliaanse regering heeft de ambassadeur uit Jakarta teruggeroepen voor overleg. De beslissing om Archer te executeren "beïnvloedt ernstig de relaties“ tussen beide landen, aldus presidente Dilma Rousseff in een verklaring. Ze had vrijdag nog contact met de Indonesische president Joko Widodo, die een verzoek voor clementie evenwel naast zich neerlegde. Hij kon de straf naar eigen zeggen niet aanpassen omdat alle juridische wegen bewandeld waren en het een eerlijk proces was geweest.

Update 18.01.2015: De Nederlandse ambassadeur is teruggeroepen uit Indonesië na de executie van de Nederlander Ang Kiem Soei afgelopen nacht. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten