Suemecrime.nl

2 april 2014

Pukanic moordzaak: Vrijspraak Sreten Jocic


Sreten Jocic is vrijgesproken wegens betrokkenheid bij de liquidatie van journalist Ivo Pukanic en zijn medewerker Niko Franjic. De officier van justitie in Belgrado had een 40-jarige gevangenisstraf geëist.

Jocic werd vanmorgen onder extreme beveiliging naar de rechtbank in Belgrado gebracht voor de uitspraak. Met meer dan 10 wagens werd Jocic van de gevangenis naar de rechtbank gebracht. Na een jarenlang proces is er vandaag eindelijk een uitspraak gekomen. Sreten Jocic werd door justitie gezien als organisator van de liquidatie maar werd vandaag terecht vrijgesproken door de rechtbank. Jocic zelf was zichtbaar opgelucht met de uitspraak. Meermaals draaide hij zich richting de tribune waar zijn vrouw en vrienden zaten en knikte tevreden.

Medeverdachte en tevens directe dader van de aanslag, Zeljko Milovanovic (foto onder) kreeg een 40-jarige gevangenisstraf en moet 800.000 Servische Dinars (ongeveer 7000euro) aan proceskosten betalen. Hij plaatste op 23 oktober 2008 de brommer met explosieven naast de auto van Pukanic die tot explosie werd gebracht en daarmee een einde aan het leven van de journalist en zijn medewerker maakte.

Milenko Kuzmanovic kreeg 5 jaar gevangenisstraf wegens medeplichtigheid en het regelen van valse paspoorten. Kuzmanovic hoeft geen proceskosten te betalen. Tegen hem was "minimaal 15 jaar" geëist.

Vijf andere mannen werden eerder veroordeeld in Kroatië wegens hun betrokkenheid bij deze liquidatie: Robert Matanic kreeg 35 jaar, Bojan Guduric & Slobodan Djurovic 23 jaar, Luka Matanic & Amir Mafalani 16 jaar. Allemaal zitten zij vast in de oudste gevangenis van Kroatië, Lepoglava. Slobodan Djurovic wacht op de beslissing van zijn aanvraag om overplaatsing naar de gevangenis in Spuž, Montenegro.

Sueme! volgde de rechtszaak de afgelopen jaren op de voet en kwam tot de conclusie dat er weinig tot geen bewijsmateriaal tegen Jocic was. De hele zaak ruste op de verklaring van een getuige, Tomislav Marjanovic. Deze verklaarde dat hij aangenomen had dat Jocic de organistator moest zijn omdat hij dacht dat Jocic via de telefoon de opdracht aangenomen had. Concreet bewijs was er niet. Ook Jocic zelf ontkende, sinds zijn aanhouding in 2009, alle betrokkenheid bij de liquidatie. Zijn voorlopige hechtenis in deze zaak werd op 28 december 2012 opgeheven zodat hij beginnen kon aan het uitzitten van een 11-jarige gevangenisstraf wegens zijn betrokkenheid bij de liquidatie van Goran Marjanovic. Volgens insiders was het proces vanaf het begin aan een politiek proces. Servië wil graag bij de EU en is er bij gebaat om te laten zien dat zij er alles aan doen de georganiseerde misdaad te bestrijden. Jocic zag zichzelf als slachtoffer van een samenzwering.

Jocic overlegt nog met zijn advocaat of hij de staat gaat aanklagen wegens de tijd die hij onterecht in detentie heeft gezeten. Officieel moet Jocic nu nog 9 jaar en 9 maanden uitzitten wegens zijn veroordeling in de zaak rondom Goran Marjanovic voordat hij een vrij man is.

Lees ook onderstaande berichten over deze rechtszaak:

Rechtszaak tegen Sreten Jocic hervat

Medeverdachten weigeren te getuigen tegen Jocic & Slotpleidooi Pukanic-zaak

Strafeis tegen Sreten Jocic: 40 jaar gevangenisstraf

Verdediging Jocic vraagt vrijspaak

Slotwoord Jocic

(Bekijk ook onze andere videos op SUEMETUBE)