Suemecrime.nl

9 maart 2014

Portier club Esther in Haarlem "vrij"

De portier die in 2000 betrokken was bij de viervoudige moord in de Haarlemse nachtclub Esther kan met onbegeleid verlof uit de TBS-kliniek.

Deskundigen van de Rooyse Wissel in Limburg vinden dat Joi L. (49), alias Popeye, dit jaar al met onbegeleid verlof naar werk en recreatie buiten de kliniek kan. Volgend jaar zou hij buiten de kliniek in een vorm van begeleid wonen geplaatst kunnen worden.

Dat bleek vrijdag tijdens een zitting voor de Haarlemse rechtbank waar de verlenging van de TBS-periode van Popeye aan de orde was. Het openbaar ministerie acht een verlenging van twee jaar noodzakelijk en wordt daarin ondersteund door de kliniek. De advocaat van de voormalige portier vindt een jaar genoeg. De rechtbank vonnist over twee weken.

Popeye heeft aangegeven dat hij niet meer in de regio Haarlem of Amsterdam wil wonen. Wel hoopt hij dat het begeleid wonen niet te lang duurt. ,,Ik wil mijn eigen leven weer gaan leiden.''

Op dit moment gaat Popeye al onder begeleiding van een medewerker van de klniek met verlof. Dat gaat allemaal prima, zo valt uit de rapportages op te maken. Aanvankelijk was toekomstprognose voor de meervoudige moordenaar somber. De man is zwakbegaafd en psychotisch, mede door ernstig drugsmisbruik in het verleden. Dat maakt blijvende begeleiding noodzakelijk, vinden deskundigen. (bron: Haarlems Dagblad)