Suemecrime.nl

Runnerz.nl - Wedden op paarden!

12 december 2014

Strijd om de naam Moszkowicz

Een interessant stukje over het gebruik van de naam Moszkowicz. Max en David Moszkowicz willen dat hun neef Yehudi Moszkowicz stopt met het gebruiken van de naam ‘Moszkowicz Advocaten’.

Zoals dat soms voorkomt in de beste families, is het ook in de familie Moszkowicz niet altijd pais en vree. Deze keer streed de familie over het gebruik van de familienaam. Yehudi Moszkowicz, de kleinzoon van Max sr. en zoon van Robert, opende onlangs een advocatenkantoor in Utrecht onder de naam Moszkowicz Advocaten. In december 2012 deponeerde hij de naam Moszkowicz  als Benelux-merk. De reactie van ooms Max en David was een oppositieprocedure tegen de inschrijving van het merk Moszkowicz.

De oppositie was gebaseerd op oudere merkinschrijvingen van het kantoor van de ooms, Moszkowicz Advocaten. In deze merken komt het woordelement Moszkowicz voor. Het merk Moszkowicz zou bovendien ook zonder registratie beschermd worden, nu het hier zou gaan om een algemeen bekend (oftewel beroemd) merk.

Het jongere merk Moszkowicz was volgens Moszkowicz Advocaten te kwader trouw gedeponeerd, nu hij vanwege de familieband kennis moest hebben gehad van het gebruik van dat merk door de ooms. Yehudi zou met het merk Moszkowicz bovendien ongerechtvaardigd voordel trekken uit, of afbreuk doen aan het onderscheidend vermogen en de reputatie van het oudere merk van de ooms.

Het Benelux Bureau voor de Intellectuele Eigendom maakte korte metten met de argumenten van de beide ooms. De oppositieprocedure is bedoeld om op snelle en eenvoudige manier mogelijke conflicten tussen merkhouders op te lossen. Om die reden zijn de gronden waarop de oudere merkhouder zich kan beroepen, beperkt. Moszkowicz Advocaten beriep zich op gronden die in een oppositieprocedure helemaal niet kunnen worden ingeroepen.

Eerstens is kwade trouw geen grond voor een oppositieprocedure. Hiervoor moet de gang naar de rechter worden gemaakt. Overigens wordt kwade trouw niet al aangenomen alleen omdat er kennis bestond van het gebruik van het oudere merk. De jongere deposant moet ook het oogmerk hebben gehad om de ander oneerlijk te beconcurreren.

Lees verder: Poelmann van den Broek advocaten

Geen opmerkingen:

Een reactie posten