Suemecrime.nl

Runnerz.nl - Wedden op paarden!

8 augustus 2014

Aangifte wegens meineed tegen Fred Teeven

Jop Fellinger, de advocaat van de weduwe van de geliquideerde Thomas van der Bijl heeft aangifte gedaan tegen staatssecretaris van Veiligheid en Justitie, Fred Teeven.

Uit documenten die de NOS heeft ingezien blijkt dat Teeven op 17 april als getuige is gehoord bij de rechter-commissaris in Den Haag. De weduwe van Van der Bijl is een zogeheten voorlopig getuigenverhoor gestart tegen de Staat. Ze wil dat wordt vastgesteld of het Openbaar Ministerie Van der Bijl wel voldoende beschermde.

Van der Bijl zou vlak voor zijn liquidatie gaan optreden als anonieme bedreigde getuige. Hij had afspraken gemaakt met Teeven, destijds nog officier van justitie. Teeven zorgde er ook voor dat Van der Bijl in 2006 als enige van een aantal verdachten werd vrijgelaten na de vondst van 30.000 kilo hasj. Kort daarop werd Van der Bijl in zijn café doodgeschoten.

De vraag is of Teeven wist dat Van der Bijl gevaar liep toen hij hem vrijliet. In het grote liquidatieproces in Amsterdam bevestigde Teeven dat hij begin 2006 van de weduwe van Kees Houtman een lijstje had gekregen met daarop de namen van de mannen achter de moord op Houtman.

Ze zou hem ook hebben verteld dat Houtman en Van der Bijl op een lijst van te liquideren personen stonden. Die lijst hadden criminelen tijdens een bijeenkomst in de Baja Beach Club in Rotterdam besproken. Dat zou betekenen dat Teeven voordat hij de vrijlating van Van der Bijl regelde, wist dat die gevaar liep.

In het getuigenverhoor bij de rechtbank in Den Haag in april verklaarde Teeven echter dat er geen enkele concrete informatie was dat Van der Bijl gevaar liep. Van het briefje en de toelichting daarbij van de weduwe Houtman kon hij zich niets meer herinneren.

Lees verder: NOS